5 Ocak 2016 Salı

Mozart'ın Şehri SALZBURG Kışın Bir Başka Güzel

1-salzburg-in-winter-jakob-radlgruber
Birkaç yıl önce yine bu zamanlar Salzburg’daydık. Yeni bir tatil araştırması yaparken aklıma gelince yazmadan geçemedim. Mozart’ın doğum yeri, ünlü Sound of Music müzikal filminin seti, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine girmiş Old Town (Eski Şehir) bölgesiyle Salzburg, Avrupa’da ki en güzel ve en iyi korunmuş şehirlerden bir tanesi. Özellikle Noel döneminde süslenmiş, ışıklandırılmış, beyaza bürünmüş sokakları müthiş bir görsel şölen sunuyor. Ayrıca kayak bölgelerine yakınlığı ile de kayak severler için güzel bir seçenek. En yakını 10 km en uzağı ise 130 km olmak üzere 22 farklı kayak bölgesi ile ile çevrili bir şehir burası. Çevresindeki kayak merkezlerine gelip bir gününüzü de Salzburg’a ayırabilirsiniz ki burası bir günde rahatlıkla gezilebilecek büyüklükte. İlk iş olarak turizm ofisinden bir harita edinin ve Salzburg sokaklarında kaybolun. 
Eğer müzelere meraklıysanız, Mozart’ın evini, kiliseleri, tepeye konuşlanmış kaleyi içerden görmek istiyorsanız en ekonomik çözüm Salzburg Card. Bu kart ile müzeden, toplu taşımadan, Untersberg teleferiğinden ücretsiz yararlandığınız gibi bazı konser ve tiyatrolardan da indirimli bilet alabilirsiniz. Eğer her yeri gezmek istiyorsanız Salzburg Card gayet makul. 1 günlük kart fiyatı €24, 2 günlük ise €32 iken Mozart’ın doğduğu evin girişi €10, kale €12, Untersberg teleferiği ise €23.
Salzach Nehrinin çevresinde kurulmuş olan Salzburg’un en görülmesi gereken bölgesi nehrin bir tarafında bulunan Eski Şehir yani Old Town. Salzburg Katedrali (Salzburg Dom Cathedral), Salzburg Kalesi  (Hohensalzburg Fortress), Aziz Peter Manastırı  (St. Peter’s Monastery), Ünlü cadde Getreidegasse ve onun üzerindeki Mozart’ın doğduğu ev (Mozart’s Birthplace) bu bölgede bulunuyor v üzerindeki Mozart’ın doğduğu ev (Mozart’s Birthplace) bu bölgede bulunuyor.
Salzburg sokaklarında en ilgimi çeken şeylerden birisi de dükkan tabelaları oldu. Öyle ışıklı devasa tabelalar görmek pek mümkün değil. Ferforje tabelalar dar sokaklardaki ambiyansla tam bir uyum içinde ve harika görünüyorlar. Getreidegasse, Salzburg’un en turistik ve bilinen caddesi. Tüm mağazalar, hediyelik eşyalar satan dükkanlar, kafeler, restoranlar bu caddede ayrıca  Old Town bölgesindeki bu cadde üzerinde Mozart’ın doğduğu ev de bulunuyor. Sapsarı rengiyle zaten ilginizi çekecektir. Mozart’ın müzikleri eşliğinde müzeye dönüştürülmüş evini gezebilirsiniz. Aslında Salzburg’u hiç sevmeyen, çok küçük ve sıkıcı bulan  Mozart şimdiler de Salzburg’un en önemli simgesi. Tüm hediyelik eşya satan mağazalar onun resmi olan çikolatalar, bisküviler, kartpostallar, magnetlerle dolu. Salzburg’un ünlü çikolatacısı Paul Fürst’ün 1980 de  yaptığı ve hala ününü koruyan Mozart çikolatası (Mozartkugel) almadan dönmeyin. Tüm şehirde bulabileceğiniz bu çikolataların asıl orijinali Alter Markt Square’de Konditorei Fürst adlı dükkanda.
files-SalzburgWinterGetreidegasseLarge16334615269_1aab261fcd_m
Mozart_(5)salzmo13
Salzburg Katedrali, Old Town bölgesinde bulunan başka bir muhteşem yapı. Bina 774 yılında kilise olarak yapılmış. 1100’lü yıllarda yanmış ve yeniden inşa edilmiş. Daha sonra 18.yy’da tamamen yıkılıp barok tarzında  tekrardan inşa edilmiş ve günümüze kadar muazzam bir şekilde korunmuş. Gerek dışı, gerek içindeki mimari, işlemeler, resimler, desenler göz alıcı. Ayrıca merak edenlere Mozart’ın vaftiz edildiği kilise burası.
04012011 (13)untitleduntitled1untitled3
Katedralden sonra rotamız Festungberg tepesine kurulmuş Salzburg Kalesi ( Hohensalzburg Fortress). Kale Avrupa’da buluna en büyük kale olmasıyla ünlü.  Harika manzara eşliğindeki füniküler hattıyla kaleye ulaşıyoruz. Yukarıda 360 derece Salzburg manzarası görmek mümkün. Manzara gerçekten şahane. sadece bu manzara için bile buraya çıkılabilir.
04012011 (12)04012011 (15)04012011 (21)P1040093
Aziz Peter Manastırı yine bu bölgede bulun başka bir güzel yapı. Ama açıkçası ana katedralden sonra burası çok ilgi çekici gelmedi. 15dk’lık kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz nehrin diğer tarafındaki Mirabell Palace ve bahçeleri, Salzburg’un başka bir turistik tarafı.1600’lü yıllarda inşa edilen saray bugün belediye binası olarak olarak kullanılıyor ve Salzburg’da ki bir çok nikah merasimine ev sahipliği yapıyor. Sound of Music filminin birçok sahnesi yine bu sarayda çekilmiş. Şimdi karlar altında kalmış sarayın bahçeleri bahar ve yaz aylarında muhteşem peyzajı ile göz alıyor. Ayrıca Salzburg kalesini en güzel fotoğraflayabileceğiniz yer burası. Nehrin yine bu bölgesinde Mozart’ın ve ailesinin yaşadığı evi ziyaret etmek mümkün. Açıkçası aşırı doz Mozart’a maruz kaldığımızdan bu evi de görmeyelim dedik.  Ayrıca 4 saat süren Sound of Music turuna katılıp, şehrin içinde ve çevresindeki filmin çekildiği yerleri ve göl kenarında ki Mondsee şehrini görebilirsiniz.

1776m’de Alp havasını solumak isterseniz Salzburg’dan 10 km uzaklıktaki Untersberg dağı gidilebilecek en yakın yer. Untersberg teleferiği ile ulaşılan tepede panoramik harika bir manzara, 8,5km uzunluğunda siyak kayak pisti ve restoran bulunmakta ayrıca yaz ve kış uygun kıyafetler ve rehber eşliğinde doğu yürüyüşleri yapmak da mümkün.
P1050164gipfelkreuz_print
Salzburg’da Avusturya mutfağının vazgeçilmezi şnitzel, gulaş ve apple strudel  yemeden dönmek olmaz. Şehrin içinde ve çevresindeki bir çok restoranda ya da pub’da bu yiyecekleri bulmak mümkün. Fakat Aziz Peter manastırının duvar dibinde bir restoran var ki çok ünlü. St Peter Stiftskeller, Avrupa’nın en eski restoranıymış ve 803 yılında açılmış. Geleneksel Avusturya yemekleri sunan restoranın hem lezzetleri hem atmosferi harikulade.
1db403f6ab42ddd2fd27ff613471866468340503_OCFvzVkH2ktJj4Y_B5dPvFAps-kQokeCsejRJCT3F3MqVAW-C4AaixO_8-0m3XTA-uUAwi3AA68npkQRN5QbM0st-peter-stiftskeller

3 yorum:

  1. blog keşif gezisi sırasında sizi buldum ve takibe aldım.
    bende beklerim...http://soslubadem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Thanks a lot for sharing such a good source with all, i appreciate your efforts taken for the same. I found this worth sharing and must share this with all.
    Avusturya'da Temasal Ve Özendirici Geziler

    YanıtlaSil

/*Sayfa numaralandırma*/