28 Ocak 2012 Cumartesi

Innsbruck / Avusturya

Innsbruck / Avusturya
Toplamda 9 eyaletten oluşan Avusturya’nın Tirol eyaletinin başkenti olan Innsbruck, 1964 ve 1976 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış, kış sporları ve turizminde önemli yer tutan, dünyaca ünlü bir şehir. Ayrıca olimpiyatlara iki kez ev sahipliği yapmış tek şehir. Vikipedia’ya göre şehirde en çok konuşulan diller arasında ikinci sırayı Türkçe alıyor. Zaten şehre gider gitmez bunu gözlemlemeniz mümkün. Küçük bir şehir olan Innsbruck’un tarih kokan eski şehir bölgesinin hemen arkasında bulunan Norkette dağları, bu bölgeye ayrı bir hava katıyor. Innsbruck’u gezmek için yarım gün ayırmanız bile yeterli. Gezilecek yerler, restoranlar ve kayak merkezleri ile ilgili bilgiler az sonra J.

Alpler arasında 4 saatlik yorucu bir yolculuktan sonra Innsbruck’a ulaştık ve hemen otelimize yerleştik. Otel rezervasyonu her zaman olduğu gibi expedia.co.uk’den. Otel eski şehir merkezinin hemen arkasındaki Grauer Bär (boz ayı). Resepsiyonda çalışan bayanın bizi sinir eden davranışlarından dolayı ilk izlenimle otele biraz soğuk baksakta, rahat odamızı, çatı katındaki karlı Alpler manzaralı havuzu ve spayı gördükten sonra tüm fikrimiz değişti. Hemen çantaları bırakıp, karnımızı doyurmak için attık kendimizi sokaklara. Şansımıza Avusturya’nın bir dini bayramına denk gelmişiz (6 Ocak) her yer kapalıydı ve maalesef ilk yemeğimizi Mc Donalds da yemek zorunda kaldık. Kısa bir şehir turu yapıp, her yerin kapalı olmasını fırsat bilerek otele dönüp, havuzun keyfini çıkardık.


Ertesi gün erkenden kalkıp kayak ve snowboard için düştük yollara. Önce merkezler hakkında biraz bilgi vereyim. Innsbruck’ta 9 adet kayak merkezi bulunuyor ve bu merkezlerdeki pist uzunlukları toplamda 270 km civarında. Bu merkezler: Nordkette, Patscherkofel, Axamer Lizum, Muttereralm, Kühtai, Rangger Köpfl, Glungezer, Schlick 2000 and Stubai Glacier. Biz sadece Axamer Lizum’a gittik ve bu merkezden çok memnun kaldık. Merkez şehirden 15 km uzaklıkta ve arabayla ulaşım gayet rahat. Ayrıca bayanlar olimpiyat iniş pisti de burada bulunuyor. Eğer gittiğinizde snowboard dersi almak isterseniz mutlaka Axamer Lizum’daki Olympic Ski School’a gidin  (http://www.nindl-ski.com/) ve Marius hocadan ders alın. Kayak ve snowboardlarınızı da buradan kiralayabilirsiniz. Innsbruck ve çevresinde ki merkezlerin detaylı anlatıldığı şu linkin çok işinize yarayacağını düşünüyorum. İşte link: http://www.skiciyiz.biz/innsbruck-ve-yakinindaki-kayak-merkezleri-4498.html 


Axamer Lizumdan bir kaç fotoğraf...







Gelelim yeme-içme kısmına... Öğlen yemekleri için Axamer Lizum’daki Restaurant Liz gayet başarılı. Hem kayak yapanları izleyebileceğiniz hem de yemeğinizi yiyebileceğiniz güzel bir restoran burası. Yeri ise Olympiabahn’ın hemen girişinde sol tarafta. Hemen bu istasyondan yukarı çıktığınızda ise Panorama Restaurant Hoadl Haus eğer hava açıksa güzel bir manzara eşliğinde yemek yiyebileceğiniz diğer bir alternatif.
Akşam yemekleri için ise bizzat test ettiğimiz, tarihleriyle de ön plana çıkan 2 restoran tavsiye edebilirim. Ottoburg ve Goldener Adler.
İlk gittiğimiz restoran olan Ottoburg (www.ottoburg.at) , 1180’de Innsbruck kalesinin güvenlik kalesi olarak inşa edilmiş, 1460’da İmparator Sigismund tarafında kullanılmıi ve 1498’de İmparator 1. Maximilian çocuklarıyla beraber burada yaşamış. Tarihi bir atmosferde, güzel bir akşam yemeği yemek isterseniz, Ottoburg’u denemenizi tavsiye ederiz.

(Resim alıntıdır) 
Bizim menümüzde Goulash çorbası, Tafelspitz, Pfandl ve kırmızı şarap vardı. Tafelspitz, geleneksel bir Avusturya yemeği. Bonfile et, havuç, patates ve çeşitli baharatlarla haşlanarak yapılıyor ve ıspanak püresi, ızgara patates, ekşi krema gibi çeşitli garnitürlerle servis ediliyor. Yine bir Avusturya yemeği olan Pfandl ise yumuşacık pişirimiş bifteğin sıcak tavasıyla beraber masaya getirilmesiyle hem görsel acıdan hem lezzetiyle denenmesi gereken bir lezzet. Tafelspitz ile hemen hemen aynı garnitürler bu yemek için de mevcut. Bu kadar et yemeğinin üzerine tatlı menüsüne bakmak bile istemedik o nedenle tatlılarla ilgili bir fikir veremiyorum. Üzgünüm.
Başka bir akşam ki seçimimiz ise Hotel Goldener Adler’in içinde bulunan aynı isimli restoranı Goldener Adler(adres: Herzog-Friedrich-Strasse 6). 1390’da han olarak inşa edilip günümüze kadar konaklama amacıyla kullanılan bina Innsbruck’un en eski otellerinden biri olarak biliniyor. Otel ve restaronın müşterileri arasında Andreas Hofer (Tirol eyaletinde, Napoleon’un kuvvetlerine karşı başlatılan isyanın lideri ve halk kahramanı), İmparator Kaiser Josef, İmparator Maximilian (karısına buranın barında aşık olduğu söyleniyor), Mozart ve Goethe var.
(Resim alıntıdır)
Bizim menümüz şöyleydi; Spinatschlutzkrapfen (ıspanak ve parmesanlı ravioli), Klare Rinderbouillon (dana etinin ve kemiklerinin haşlanmasıyla yapılan bir çeşit çorba), Wiener Schnitzel wom kalb (et şinitzel), Tiroler Zopfbraten (bir çeşit biftek) ve kırmızı şarap. Malesef yine tatlı için yerimiz kalmamıştı.
Kaç gündür bir türlü fırsat bulup gidemediğimiz, daha önce Viyana’dayken tatlılarının tadının damağımızda kaldığı Cafe Sacher’e (adres: Rennweg 1) Innsburk’daki son saatlerimizde gidip, çatlayana kadar tatlı yedik ;) İşte meşhur Sacher Torte’nin de içinde bulunduğu tatlı tabağımız.

Eski şehir merkezinde dolaşırken, Strudel Cafe Kröll’de sıcacık kahvenizi içerken lezzetli tatlı ya da tuzlu Strudellerden yiyebilir ya da bir çok yerde rastlayabileceğiniz kuru et satan küçük dükkanlardan istediğiniz etten alıp sandviç yaptırabilirsiniz (birçoğu domuz eti olmakla birlikte dana eti de var satıcıya sorun ve deneyin deriz).

Gezilecek görülecek yerler...
Otel resepsiyonundan edinebileceğiniz şehir haritasıyla kısa bir sürede tüm şehri gezmeniz mümkün.  Şehirdeki gezilecek görülecek yerler hemen aşağıda. Hadi kolay gelsin J
Triumphpforte (Zafer Takı)

(Stadtturm)Şehir Kulesinde

Dom Zu Sankt Jacob (St Jakob Katedrali)

Golden Roof(Altın Çatı)

Helblinghaus


S – Ski shuttle’ın kalktığı istasyonlar
1 - Golden Roof(Altın Çatı): Eski şehir merkezinde gotik mimarinin güzel örneklerinden altın çatı, hükümdarlarların meydandaki turnuvaları izlemesi için yaptırılmış. Altın çatının 1497’de yapımına başlanmış 1500’de bugünkü halini almıştır.
2 - Stadtturm (Şehir Kulesi): 31m yükseklikten şehri izleyebileceğiniz bir yapı. Kuleye çıkarkan duvarına hatıra yazısı yazmak için yanınıza kalem alın sonra pişman olmayın.
3 - Helblinghaus: Barok mimarisinin güzel örneklerinden bir yapı.
4 - Ottoburg.
5  - Dom Zu Sankt Jacob (St Jakob Katedrali): Gotik yapının üzerine barok tarzda 1717-24 yılları arasında yapılmış.
6 – Kaiserliche Horfburg (Horfburg sarayı): 1460’da yapılan saray 1754-73 arasında Maria Theresa tarafından geç barok üslubunda düzenlenmiş. Devrin ihtişam ve zenginliğini yansıtan salonlar, resimler, tavan süsleri ve freskler orijinal halleri ile korunmuş.
7 - Leopold Brunnen (Leopold Çeşmesi)
8 - Tiroler Landestheater (Tiyatro binası)
9 – Hofgarten
10 – Kongresszentrum (kongre merkezi)
11 - Tiroler Volkskunstmuseum (Sanat Müzesi)

12 – Hofkirche (kilise) 1553 – 1563 yılları arasında İmparator 1. Maximilian anısına torunu 1. Ferdinand tarafından gotik tarzda inşa ettirilen kilise .
13 - Ferdinandeum (Müze)
17 - Rudolf Çeşmesi
14 – Zeughaus (Müze)
15 – Annasäule (Anna Dikilitaşı): 1704-1706 yılları arasında tamamlanan bu anıt, 1703’te Bavyera ile İspanya savaşında zafer uğruna ölen tirollülerin anısına dikilmiş.

18 – Triumphpforte (Zafer Takı): 1765’te Prens 2. Leopold ile Maria Ludovica’nın evlenmesinin şerefine inşa edilmiş. Ancak kutlamalar sırasında damadın babası Kayser 1. Franz ölünce kapının bir tarafı sevinci, öteki tarafı hüznü temsil eder şekilde yeniden düzenlenmiş.
19 - Wiltener Basilika (Kilise)
22 - Olympic Ski Jump. Stadium Bergisel.
23 - Olympic Ice Stadium.
24 - Schloss Ambras (Ambras Kalesi)
26 - Alpine Zoo. (Hayvanat Bahçesi)
27 - Europa Bridge: Avrupa’nın en yüksek köprüsü
34 - Museum Maximilianeum.
36 - Universität Innsbruck (Innsbruck Universtesi)
39 - Casino Innsbruck.

Bir daha ki yazıda görüşmek üzere...

Yelda & Ömer



3 yorum:

  1. orta seviye ve kolay seviye pistler nereleri yazabilirmisiniz acaba tşkler..

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu önemli konu adanmış bir makale görmek güzel . Paylaştığın için teşekkür ederim.
    Avusturya grup turu acentaları

    YanıtlaSil

/*Sayfa numaralandırma*/