31 Ocak 2012 Salı

Amerika’nın en popüler dört kayak merkezi

Amerika’nın en popüler dört kayak merkezi


Yılın 300 günü güneşle yıkanan, toplam 65 milli park, orman ve eyalet parkından oluşan, 26 büyük kayak merkezine sahip Colorado Eyaleti, ABD’nin kayakseverlere en büyük armağanı.

Kayak merkezlerinden en ünlüsü Aspen. Bu kış yolunuz düşerse kayağın yanı sıra Gleenwood Springs ve Hot Sulphur Springs’deki termal banyolara gidebilirsiniz. Bu bölge gurmeler için bir cennet. Sadece Aspen’de dünyaca ünlü şeflere ait 150 bar, restoran var. Grand Junction’da chardonnay veya merlot üzümlerinden yapılan yerel şarapları tadabilirsiniz. Dünyanın en pahalı malikanelerinden biri de Aspen’de. Suudi Arabistanlı Prens Bandar bin Sultan’ın kayak evi Hala Ranch, 5 bin 200 metrekare genişliğinde, 32 odalı. Yani Beyaz Saray’dan bile büyük. Değeri 135 milyon dolar.


ASPEN - Lüks, konfor, spor eğlence bir arada

Aspen’in dünya jet sosyetesinin akın ettiği, en lüks ve en pahalı kayak merkezlerinden biri olduğunu herkes bilir. Yine de onlarca özel uçağın inip kalktığı havaalanı, otelleri, kayak pistleri, mağazalarıyla Aspen “para”, “pahalı” ve “lüks” kavramlarınızı alt üst etmek üzere sizi bekliyor. Rocky Dağları arasına saklanmış doğa harikası kayak merkezi 1350 metre irtifada. Lüksü ve rahatlığı, sporu ve gece hayatını bir arada yaşatıyor.
Ute yerlileri, gümüş madenleriyle çevrili bir alanda yaşadıklarını bilmeden buraya “Parlayan Dağlar” adını takmış. Aspen, bir dönem de Ute adını taşımış. 19’uncu yüzyılın sonlarında, etrafta bolca bulunan kavak ağacından (aspen) esinlenerek şehre bugünkü ismi verilmiş. Birkaç yılda ülkenin gümüş üretim merkezine dönüşmüş. Ne yazık ki 1893’te ekonomik kriz Aspen’i de vurmuş. Kapanan gümüş madenleri yüzünden işsizlik artmış. Başlayan göçle şehirde kalanlar yeni iş alanları yaratmak için ellerindeki malzemeye bakmışlar ve kışın manzaraya hakim olan kar ilişmiş gözlerine. İkinci Dünya Savaşı ile bir süre askıya alınan proje savaş sonrası artan bir hızla devam etmiş. Ev sahipliği yaptığı çeşitli kayak şampiyonaları ününü artırmış. Bugünse dünya jet sosyetesini, sanatçıları ve daha pek çok tanınmış insanı ağırlıyor şehir. Aspen aynı zamanda milyonlarca dolarlık evleri de göreceğiniz bir gör ve görül mekanı.



ŞEHRİN YILDIZLARI
* Wheeler Operası: Burada göreceklerinizi bizim tarihi binalarımızla kıyaslamayın. Biz binlerce yıllık tarihin üzerinde otururken, yeni kurulan bir şehir olarak Aspen’in sadece birkaç yüzyıllık geçmişi olduğunu unutmayın. Wheeler Opera binası da 1889’da inşa edilmiş. Yaşamını madencilikten kazanmaya başlayan kent için bir soluk olmuş. Bugün de sanat etkinliklerine aralıksız devam ediyor, programına göz gezdirmenizde fayda var. Bu hafta komedi festivali başlıyor. Ardından opera temsillerinin yanı sıra konserler yer alacak. (www.wheeleroperahouse.com)
* Elks Building: Aspen’de görebileceğiniz birkaç büyük yapıdan biri olan Elks, gümüş madenciliği zamanında, 1891’de inşa edilmiş. Devasa kırmızı bina zamanla şehrin simgelerinden biri haline gelmiş.
* White River Ulusal Ormanları (National Forest): Ute Kabilesi’nin toprakları 1891 yılından beri koruma altında. Bitki örtüsü ve hayvanları ile ilgi çeken White Forest ülkenin en çok ziyaretçi alan ormanlarından. (
www.fs.usda.gov/whiteriver)
* Aspen Sanat Müzesi: Genellikle çağımız sanatçılarının eserlerine yer verilen müze bir sanat molası ile soluklanmak isteyenlere hitap ediyor. Giriş ücretsiz. (
www.aspenartmuseum.org)


NELER YAPABİLİRSİNİZ?
* Tabii ki kayak... Seçeneklerin bununla sınırlı olduğunu düşünenlerdenseniz yanıldığınızı anlamanız uzun sürmeyecek. Aspen çok farklı zevklere hitap etmesini biliyor. ACES (Aspen Çevre Araştırmaları Merkezi) kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Üstelik doğayla iç içe olmayı sevenlere unutulmaz bir gün vaat ediyor. Merkez her mevsim doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık gibi farklı programlar uyguluyor. www.aspennature.org) * Olağanüstü manzaraya sahip Castle Creek Vadisi’ni görülecek yerler listenize ekleyin. * Ute Dağcılık (Ute Mountaineer): İçinizdeki dağcılık yeteneğini keşfedin. (www.utemountaineer.com) * Aspen’i çok severseniz, yazın da gitmeyi düşünürseniz programınızı Aspen Müzik Festivali’ne göre yapın. 400 civarında etkinlik başdöndürücü. (www.aspenmusicfestival.com) * Kano sporunu sevenler için dağlar arasından süzülen Colorado Nehri bulunmaz nimet. Ancak profesyonel yardım ve eğitim almanız gerektiğini unutmayın (www.aspenkayakacademy.com)


ALIŞVERİŞ
Aspen dünyaca ünlü moda markalarını bir arada bulabileceğiniz bir yer. Çok sayıda firmanın mağazalarını sokakta yürürken görüyorsunuz. Yolda bir Holywood yıldızıyla karşılaşmanız garanti gibi.


NEREDE YENİR?
* Casa Tua : İtalyan mutfağının en lezzetli örnekleri ile dünyanın en mükemmel şarapları masanızı süsleyebilir. Aspen’deyseniz fiyatlar uçuktur. Hazır olun. (www.casatualifestyle.com) * Matsuhisa : Füzyon mutfağının dünyaca ünlü temsilcisi (www.matsuhisaaspen.com) * Annie’s Eating House: Dekorasyonuyla misafirlerine ev atmosferinin sıcaklığını yaşatıyor. Ev yapımı lezzetleri uygun fiyatlarla sunuyor (www.littleannies.com) * Kahvaltımı taze portakal suyu ve ev yapımı çöreklerle yapmak istiyorum, diyorsanız Paradise Bakery’i deneyin. (www.paradisebakery.com) * Main Street Bakery, Pinons, Krabloonik ve Syzygy ise gitmekten keyif aldığım diğer mekanlar arasında. Gece hayatına düşkün olanlar Eric’s Bar, Hotel Jerome’deki J ve La Cantina’yı deneyebilir.


NEREDE KALINIR?
* Limelight Lodge: Ferah odaları ve manzarasıyla nispeten daha bir cep dostu (www.limelightlodge.com)
* Hotel Jerome: Tarih kokan bir yerde kalmak istiyorsanız Viktorya tarzında, 1889’da inşa edilmiş bu otel tam size göre. Barının keyfini sürmeyi unutmayın. (www.hoteljerome.com)
* Sky Kimpton Hotel: Tıpkı şehir gibi, gör ve görül mekanı (www.theskyhotel.com)
*Little Nell Hotel: Holywood yapımcılarının, ünlü sanatçıların konaklama mekanı olduğunu söylersem oda fiyatlarının neden 600 ile 4500 dolar arasında olduğu sanırım daha iyi anlarsınız. Bence içindeki Montagna At the Nell isimli restoran Aspen’in en iyilerinden. (www.thelittlenell.com)
* The Mountain Chalet: Şehirde misafirlerin bütçesini en rahatlatan otellerden biri (www.mountainchaletaspen.com)


PRATİK BİLGİLER
Aspene farklı kentlerden uçakla ulaşabilirsiniz. Diğer seçenek benim yaptığım gibi Denver’dan otomobil kiralayıp dört saatlik yolculuk. Ancak yollardaki kar ve buzun canınızı sıkabileceğini unutmayın. Denver’dan güneşli bir havada ayrılıp kar fırtınalarını atlatıp Aspen’e vardığımda adeta yeri öpmüştüm. Ben 2011’in Sevgililer Günü’nde Aspen’e gittiğimde havalimanında 80 civarında özel uçak vardı! Aspen Türkiye’den 9 saat geride bulunuyor.


SNOWMASS - Ekonomik ve tenha

Aspen yakınlarında kayak yapabileceğiniz üç dağ daha var: Highlands, Snowmass ve Buttermilk. İlki Aspen ve Snowmass’e göre daha kolay pistlere sahip. En kolaylarını ise Buttermilk’de bulabilirsiniz. Kayak yapmak için Aspen’i seçtiyseniz her yer yürüme mesafesinde demektir. Diğer kayak merkezlerine ulaşmak içinse otomobil kiralamanız gerekebilir. Aspen’e yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Snowmass ülkenin ikinci büyük kayak merkezi. Gezerken 36 tane Disneyland’i içine alacak büyüklüklükte olduğunu öğreneceksiniz. Halkı sık sık ve gururla bunu tekrarlıyor. Değişik seviyede kayak yapanlar için 21 lifti ve 90 farklı pisti var. En uzunu 8,5 kilometre. Bunun dışında birçok alan kayakseverlerin hizmetinde. Snowmass, Aspen’de hava atıp çok para harcamak yerine daha az masrafla kayak yapmak isteyenlere hitap ediyor. Konaklamak için Snowmass’i seçmeniz durumunda Silvertree Hotel (www.silvertreehotel.com) ve evler de dahil farklı mekanları sunan Destination Resorts Snowmass’ı (www.destinationsnowmass.com) tavsiye ederim. Bana göre yemek yenecek en iyi restoran çorbalarıyla öne çıkan Stew Pot.


VAIL - 10 madalyalı

3527 metre yükseklikteki bir dağın eteğinde, 2400 metre irtifada kurulan Vail Kayak Merkezi, 2140 hektarlık alanıyla ülkenin en büyüğü. Yıldızı, ABD Başkanı Gerald Ford ve ailesinin 1970 yılında burada tatil yapmasıyla parlamış. Bugün 193 pistin ve 31 liftin olduğu, en lüks kayak merkezlerinden biri. Aspen’e çok yakın. Geleneksel bir Bavyera köyü gibi planlanan Vail, restoranları, otelleri ve en önemlisi dükkanları ile bir lüks cenneti. Vail’in sokaklarında sadece son moda ve kaliteyi görmek için bile gidebileceğiniz şık dükkanlar sıralanmış. Hatta bu dükkanlardan birinde ülkesinden çok yurt dışında tanınan ünlü mücevherci Gürhan’ın tasarımlarını görünce bir Türk olarak gurur duymuştum. Sanattan hoşlananların Vail Fine Art Gallery’ye uğramalarını öneririm. Vail’in gece hayatı çok renkli. Yazın yolunuz düşerse, haziran sonundan ağustosa kadar süren klasik müzik festivalini kaçırmayın. (www.vailmusicfestival.org) Yazın ayrıca dans (www.vaildance.org), caz ve film festivalleri yapılıyor. Anlayacağınız Türkiye’deki kayak merkezleri ile kıyaslandığında Vail’de çok fazla seçenek var. Gezilecekler listenize Betty Ford Alpine Bahçeleri (www.bettyfordalpinegardens.org) ve Colorado Kayak Müzesi’ni almayı unutmayın. (www.skimuseum.net) Her ikisine de giriş ücretsiz. Alpine Bahçeleri, dünyanın en yüksek botanik bahçeleri olarak geçiyor. Kasabadaki etkinliklerin tarihlerini ve detaylarını www.visitvailvalley.com adresinden öğrenebilirsiniz. Yeni oteller ile evler inşa etmek ve kasabayı güzelleştirmek için son birkaç yılda Vail’e iki milyar dolardan fazla para yatırılmış. Ski Magazine tarafından Kuzey Amerika’nın en iyi kayak merkezi ödülünü 1988’den beri on kereden fazla alan Vail’in Aspen gibi havaalanı var. Vail’de konaklama alternatifleri: The Arrabelle (www.arrabelle.rockresorts.com), Sonnenalp (www.sonnenalp.com). Daha makul bütçeler için ise Tivoli Lodge (www.tivolilodge.com) ve Vail Mountain Lodge’u (www.vailmountainlodge.com) öneririm. Vail’deki en favori restoranlarım ise SweetBasil, Alpine Tavern, Bully Ranch ve Tap Room.


BEAVERCREEK - 149 pist, 25 lift

Vail’e gelmişken görmeden dönmemenizi tavsiye edeceğim bir diğer kayak merkezi Beavercreek. 149 pisti ve 25 lifti var. Rakipleri Aspen ve Vail gibi üst gelir grubuna hitap ediyor. Zirvenin 3488 metre olduğu bu kayak merkezindeki oteller pistlere çok yakın. Şık dükkanların olduğu ara sokaklar zengin müşterileri bekliyor. Kaliteyi riske atmak istemeyen ve bütçesi olanlar için Ritz-Carlton (www.ritzcarlton.com) ve The Westin Riverfront Resort & Spa (www.westin.com/riverfrontavon), daha mütevazı bütçeler için ise The Charter (www.thecharter.com) en iyi oteller arasında. Beavercreek’deki en favori restoranlarım Splendido, Spago, Norhside ve Coffee Kitchen.
 
Saffet Emre Tonguç
30 Ocak 2012 tarihli http://www.hurriyet.com.tr/ ‘den alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

/*Sayfa numaralandırma*/